..:: Ordu Tarihi ::..

Ana Sayfa Duvar Yazilari Ordu Resimleri irtibat Ordu ili Kose Yazilari Ordu Tarihi

Tarihi Mekanlar

Bir toplumun uygarlik alaninda vardigi nokta onun genel kulturu, sosyal yapisi ve tarih mirasi ile olculur. Toplumlar, varolma ve varliklarini surdurme cabalarinda sahip bulunduklari potansiyeli en uygun ve en verimli bicimde kullanilmakla basariya ulasirlar. Bu acidan bakildiginda, Ordu ili'nin genel kultur durumunun bazi eksikliklerine karsin sevinc verici bir yuzeyde bulundugu kolaylikla anlasilir. Gerek halkin geliri ve genel gecim durumunun, ulke standartlarina gore normalin ustunde olusu, gerekse okumaya ve ogrenmeye karsi buyuk ilgi beslemesi ozellikle son yillardada il sinirlari icinde genis capta kulturel hareketlere rastlanmaktadir. Tarihi oren yerleri ile eski eser yonunden zengin bir mirasa sahip olmamakla beraber, yukarida belirtildigi gibi halkin ilgisi sayesinde ileriye donuk ve hizli bir kalkinma ve aydinlanma havasini her yerde teneffus etmek mumkundur. Ozellikle tiyatro, halk oyunlari ve halk muzigi alanlarindaki calismalar, ilin sinirlarini asmis ve yurt capinda sesini duyurma olanagina kavusmustur.

Bolaman Kalesi

BOLAMAN KALESI

Fatsa ilcesi Bolaman kasabasinda meshur bir kaledir. Mevcut kale muhtemelen Pontus Rumlarinda kalmistir. Kale bedenleri uzerinde tahminen 200 yil once Hazinedarlar tarafindan insa edilen ahsap yapi sivil mimarimizin orneklerinden biridir. Karadeniz Bolgesinin en ozgun sivil mimarlik orneklerinden biridir.

Unye Kalesi

UNYE KALESI

 Ilcenin 5 km batisinda tarihinin cok eski devirlerinde bir yanardag oldugu, zamanla sonerek bugunku kareteristik ozelligini aldigi soylenilen 300-400 m yukseklikte bir kale vardir. Ortacagda volkanin krateri uzerinde bir takim savas tesisleri kurulmustur. Kalenin platosunda savas zamanlarinda kullanildigi anlasilan buyuk bir havuz vardir. Kaleden dereye inen, dibi tas ve topraklarla dolan buyuk bir oyuk ile birkac yuz metre uzunlugunda bir merdiven vardir. Savas anlarinda, yoresiyle iliskisi kesilen kalenin, su gereksinmesini bu kanaldan sagladigi sanilmaktadir. Yariya kadar gomulu kapisinin iki yani tarihi ve renkli resimlerle susludur. 5 km yukseklikte ve yikik durumda kapisinin ikinci Mihirdan zamaninda yapildigi uzerinde durulmaktadir. Ancak kale uzerinde ve eteklerinde yapilacak objektif sondajlarin, karanlik kalmis bircok tarihi gercekleri gun isigina cikaracagi kanisindayiz.

Delikkaya Koyu Kaya Mezari

Delikkaya Kaya Mezarlari :

ilimiz merkezine 10 km mesafedeki Delikkaya sinirlari icersinde bulunmaktadir. Tek odali, sutunsuz ve alinlikli ve cift sutunlu girise sahiptir.

Kaya ici yerlesim

Kaya Mezarlari:

Konacik Koyunde Yesilce yolu uzerinde halen eski ozelliklerini koruyan kaya mezarlari, gorulmeye deger eserlerdir. Tek ve cift sutunlu olan yorenin ilginc kaya mezaridir.

Yason Kilisesi

YASON KILISESI :
 Persembe Caka Mevkii Yason Burnu'nda sit alani icersinde yer almaktadir. Uc apsisli kucuk kubbeli olup, cephesinde acik ve koyu taslar kullanilmistir. Kilise icte iki sira sutunla, uc nefe ayrilmistir. Guneyde ve batida olmak uzere iki girisi vardir. Batidan asil giris uzerinde acik pembe renkli bir tas uzerinde alcak kabartma seklinde karsilikli iki hayvan figuru tasvir edilmistir. Kapi ve pencere pervazlari acik bej renkli taslardan ana duvarlar koyu gri taslardan farkli renklerinden olusan guzel bir tezat ortaya cikarmistir. 1991 yili sonunda kilisenin kubbesi ve tavaninin bir kismi cokmus, 6 adet tas sutundan ikisi de yikilmistir. Kilisenin sahil yoluna yakin olmasi ve ender bulunan dogal yarimadada bulunmasi yerli ve yabanci ziyaretcilerin dikkatini cekmektedir.

Eskipazar Hamami

ESKI HAMAM [Klise Hamami]:
 Ilimiz, merkez Selimiye Mahallesinde Hukumet Caddesi ile Tasocak Caddesinin kesistigi kosede yer almaktadir. Ortada buyuk kubbe cevresinde 3 kucuk kubbesi bulunan tas bir yapidir. Ana mekan kare planli olup buyuk bir kubbesi vardir. 3 tane halvet hucresi ve uzerinde uc kucuk kubbe bulunmaktadir. Kubbelerde aydinlatma pencereleri vardir.

Golkoy Kalesi

GOLKOY KALESI

Golkoy ilcesindeki Aybasti yolu uzerinde bulunmaktadir. Dogal bir kaya kutlesi uzerine insa edilmistir. Mana, Fatas ya da Tokyanus Kalesi denilen bir Bizans yapitidir.

Kalekoyu kalesi

KALEKOYU KALESI

Uc kumbet kalintisi ve iki mezar tasi kalintisi ile Deliklitas mevkinde antik kaya mezarlari mevcuttur. Bu kalintilar 14-15 yy'a aittir. Bu mezarlik, bolgenin en guzel vesikalardan biri olan mezar taslari da bulunmaktadir.

Tozkoparan Kaya Mezarlari

Tozkoparan Kaya Mezarlari:

Unye ilcesinin Gurpinar Koyu Tozkoparan mevkinde ve Cevizdere' deki Helenistik devirlerden kalan kaya mezarlari gorulmeye deger guzellikte olup halen ayakta durmaktadir. Bu kaya mezarlari anitsal buyukluktedir.
 

Mesudiye kilisesi

MESUDIYE MERKEZ KILISESI :
 Mesudiye ilcesi merkezinde Kisla Mahallesinde yer almaktadir. Pencere pervazlari, sacaklar, on kisimlarda yer alan besik kemerli tasiyicilar, girisin onundeki 4 adet sutun duzgun kesme tastan Horasan harci ile yapilmistir. Kilisenin tek girisi batidandir. Giris renkli taslarla bir bordur ile cevrili ve ust kisminda biri buyuk digeri kucuk iki rozet vardir.

Tasbasi Kilisesi

TASBASI KILISESI :
Ilimiz merkezinde Tasbasi Mahallesi, kentsel sit alani icersindedir. Kilise dogu-bati istikametinde uzanmakta olup, plan olarak dikdortgen bir tarzdadir. Dogudaki buyuk bir apsis ve yanlarda iki kucuk apsis bulunmaktadir. Kilisenin ana mekani iki sirali uc sutunla uc nefe ayrilmis olup, nef diger neflere nazaran daha genis tutulmustur. Kilisenin semardam catisi, sutunlarla desteklenen kemerlerle tasinmaktadir. Batidaki nefteks kuzey ve guneye aciktir. Bugunku kalintilardan kilisenin kuzeyinde ikametgah binalari, okul vb. sosyal mekanlar yer aldigi anlasilmaktadir. Kilise, tumu duzgun kesme tastan 19. tt. Ortalarinda yapilmistir. Bir ara cezaevi olarak kullanilmistir. Kultur Bakanliginca restore edilmistir.Kultur merkezi olarak kullanilmaktadir.

Kucuk Hamam

KUCUK HAMAM :
Caminin kuzey dogusunda, Civil Irmaginin hemen kenarindadir. Kare tek bir mekan ile su haznesinden olusur. Orjinalinde baska mekanlar da bulunmasi da gerekir. Bugun hala ayakta olan tek mekan birinci buyuk hamamin sicaklik kismi ile ayni ozellige sahiptir. Tas isciligi birinci hamamla benzerlik gosterip muhtemel 16 yy.,' a aittir.


Web Master Ersan SARILMIS

Feel free to download and use images.